Line dance

Ønsker du å danse til country-musikk som en del av en større gruppe? Da bør du prøve deg på den helamerikanske stilarten line dance. Stilarten oppstod på 1970-tallet, og som navnet antyder står dere på rad og danser. Noe av det mest utfordrende med line dance er at dansebevegelsene er unike for hvert musikalske innslag som brukes, noe som betyr at du fort må lære deg forskjellige danser. Men det er jo det som gjør det gøy!

Ikke bare country

Selv om vi gjerne forbinder line dance med country-sjangeren, hvor dansere er iført cowboyhatter og flanellskjorter, kan stilarten danses til andre musikksjangere også. Noen danser er generelle nok til at passer til flere sjangere. Det finnes mange typer dans hvor dere danser på rekke, som madison, som var spesielt populært på 1940-tallet. Her danses det til swingmusikk. En annen variant kalles stroll, og denne er vanlig å danse til rock ‘n’ roll. I line dance er du ikke i fysisk kontakt med de andre danserne, selv om dere er veldig nærme hverandre.

De vanligste formene for line dance er likevel country line dance og non country line dance, som danses til mambo, salsa, dance, disco, nattklubb-pop, etc. Line dance er veldig sosialt, og lærer deg å synkronisere deg med andre. Her er det om å gjøre ikke å falle ut av rytmen og ødelegge for de andre. I norske dansemiljøer er line dance svært utbredt, da vi generelt er svært glade i den amerikanske innflytelsen.

Er du glad i country-musikk er dette dansen for deg. Du har sikkert hørt Billy Ray Cyrus’ Achy breaky heart. Det sies at denne låten i stor grad er ansvarlig for å gjøre line dance såpass populært, og det kan være noe sannhet i dette. Denne klassikeren er såpass fengende at det nesten er umulig ikke å begynne å danse til den når du hører den. Lytt til låten og se hva du selv synes, og la den inspirere kroppen din til å danse.

Andre låter som egner seg perfekt for line dance, er Queens Crazy Little Thing Called Love og Steps 5,6,78/. For øvrig finnes det et hav av låter som egner seg fint til line dance, og når du selv begynner å bli en dreven danser vil du nok utvikle et godt instinkt for hvilke låter du og resten av gjengen kunne danset til. Det å lage sin egen spilleliste med danselåter er utrolig morsomt, og det er tross alt mye artigere å danse til låter du (og forhåpentligvis de andre) danserne liker. Tar du initiativet til å lage en spilleliste og presenterer dem for de andre, er sikkert både de andre danserne og instruktøren villige til å danse til låten du har valgt ut.