Ulike dansestiler

Vurderer du å begynne å danse, men vet ikke helt hvilken stil du tror vil passe deg best? Da gjelder det å få lært litt om noen ulike typer som kan være aktuelle, slik at du etter hvert kan peke deg selv i riktig retning. Til syvende og sist er det bare du selv som kan avgjøre, men håpet er at i alle fall en av stilene i denne lille guiden stikker seg ut for deg. Det er mange stilarter å velge mellom, og derfor bør det finnes noe som passer for enhver med et iboende ønske om å lære seg å danse.

Tango

Er du interessert i å danse med en partner og har lyst å prøve deg på en stil som krever eleganse og dramatikk, er den argentinske tangoen for deg. I tango gjelder det å skape spenning mellom deg selv og partneren din. Koreografien kan sies å ha en noe forførende og seksuell karakter, men dere beholder selvfølgelig alle klærne på. Opprinnelig var nok tangoen en undergrunnsdans, og det var vanlig at halliker lærte opp sine prostituerte til å vise fram forførende tangoteknikker. I dag er bevegelsene langt mer raffinerte og elegante, og tango danses med stolthet.

Cha-cha-cha

Dette er det artige navnet på en annen populær latinamerikansk dansestil. Denne oppstod en del senere enn mange beslektede stiler, først på 1950-tallet så cha-cha-cha dagens lys. Stilarten egner seg fint som selskapsdans, da den ikke er like intim som for eksempel tango. Rytmen er heller ikke vanskelig å lære seg, og går i 4/4 takt. Navnet sies å komme av de tre raske cha-cha-cha-trinnene, som følger to trege cha-cha-trinn. Da denne dansen ble spredd til Europa og Nord-Amerika skapte den stor oppstandelse, mye takket være at den er såpass lite høytidelig og at hvem som helst kan danse den.

Salsa

Salsa har sitt opphav i ulike stilarter fra steder som Puerto Rico og Cuba, som blant andre mambo og guauanc. De lærde strides om hvorvidt salsaen er å regnes som kubansk eller puertorikansk, da begge folkegrupper har satt sitt preget på stilen. Uansett finnes det flere varianter av salsa, navngitt etter steder de har oppstått, som New York, Los Angeles og Colombia. Det spesielle med salsa er at det er vanlig med såkalte shines, som betegner solopartier hvor du viser deg fram med ditt beste fot- og kroppsarbeid. Er du usjenert og ikke redd for å vise seg fram på denne måten, kan salsa være dansen for deg!

Hiphop

Hiphop stammer fra såkalt streetdance i delstater som California og New York. Her var det vanlig å danse på basketballbaner, gatehjørner og andre steder. Hiphop er i bunn og grunn en undergrunnsdans, men har i de senere år blitt noe som kan læres på danseskoler. Det er vanlig med improvisasjon i slik gatedans, men på danseskoler læres stilen bort gjennom fastsatte koreografier. Hiphop-dans inkluderer mange forskjellige stilarter, som breakdance, popping, locking og uprocking.

Ballett

Ballett er scenisk dans med røtter i renessansen. Denne stilarten kan danses alene, med partner eller som gruppe. De grasiøse bevegelsene forbindes gjerne med kvinnelighet og femininitet, men opprinnelig var det kun menn som danset ballett. Solkongen Ludvig XIV var en ivrig danser, og opprettet i sin tid danseskoler for å opplære utøvere. Etter hvert som kvinner fikk slippe til fikk vi se utøvere danse på tåspissene, og det finnes mange trinn og teknikker forbeholdt kvinnelige ballettdansere. Ballett danses imidlertid fremdeles av menn den dag i dag, og det er en myte at balletten kun er forbeholdt kvinner.

Jazzdans

Dersom du er glad i jazzmusikk, har du det perfekte utgangspunkt for å prøve ut jazzdans. I likhet med musikksjangeren består jazzdans av litt av hvert fra forskjellige verdener, blant annet karibisk dans og bevegelser de afrikanske slavene tok med seg til Amerika. Etter hvert utviklet jazzdansen seg til scenedans på teatre og Broadway, og koreografer med bakgrunn fra ballett innlemmet egne teknikker inn i jazzdansen, noe som forklarer hvorfor dagens jazzdans har innslag av ballett. Det finnes underarter av stilarten, som lyrisk jazzdans og contemporary. Førstnevnte er mer flytende og legger vekt på følelser og stemning, mens contemporary er friere og fokuserer mer på floorwork – som helt enkelt betegner bevegelser på gulvet.

Samba

Samba er brasiliansk folkedans som byr på god stemning. Her er det om å gjøre å la det latinamerikanske rytmene bite på seg, i en 2/4-dels takts dans. Samba blir regnet som Brasils nasjonaldans, selv om den egentlig stammer fra det afrikanske kontinentet. På sukkerplantasjene lengst nord i Brasil jobbet de afrikanske slavene, og det var de som la grunnlaget for sambaen. Med tiden skal sambaen miste sitt afrikanske preg. I dag finnes samba-skoler overalt i Brasil, og takket være karnevalet i Rio har stilarten fått den globale anerkjennelsen den fortjener. Dersom du noen gang skal til Brasil, kan det å lære seg samba være en passende gest.

Uansett hvilken stilart du ender opp med, gjelder det å finne et senter som tilbyr din type dans i din nærhet. Husk at dersom du først lærer deg én type dans, åpner du opp dører for andre danser. Å lære seg grunnleggende steg i en hvilken som helst stilart vil gjøre at du lettere klarer å lære deg trinn fra andre danser, i tillegg til at selvtilliten din vil være på topp idet du prøver deg på en helt ny type dans. Du har tross alt trent de rette musklene, samt koordinasjon og rytme, gjennom annen dans.